Curry z kalafiorem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Curry z kalafiora i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

100 gramów

20 gramów

15 gramów

5 gramów

2 gramy

5 gramów

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

4 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż przez 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przyprawy: starty imbir, posiekany czosnek, kurkumę, kminek i curry. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 2

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się pestek.

Krok 3

Wlej na patelnię pomidory z puszki i 200 ml wody, następnie dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, kalafior i chili. Duś pod przykrywką ok. 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Kiedy warzywa będą miękkie usuń chili i dodaj sok z cytryny. Podawaj z jogurtem i listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do curry z kalafiora i ziemniaków doskonale pasuje ryż. Curry możesz również podawać z indyjskim chlebkiem naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kalafiora i ziemniakówCurry z kalafiora i ziemniaków

Poczuj się jak w scenerii rodem z filmu Bollywood! Zaproś do swojej kuchni różnorodne przyprawy, kolorowe warzywa i przyrządź aromatyczne curry z kalafiora i ziemniaków. Już po pierwszym kęsie będziesz chcieć więcej!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Aromatyczny kumin, imbir i kurkuma w jednym daniu – Twoje kubki smakowe to pokochają!

Na jaką okazję? Zaskocz swoją rodzinę i znajomych pozycją kulinarną z kuchni indyjskiej. Grunt to różnorodność!

Dla urozmaicenia: Jako dodatek do curry z kalafiora i ziemniaków świetnie sprawdzi się ryż. Bardziej tradycyjnie curry z kalafiora i ziemniaków można podawać w towarzystwie indyjskiego chleba naan.

Czy wiesz, że? Połączenie ziemniaków z kalafiorem w sosie curry to danie popularne w Indiach. Nosi ono nazwę Aloo Gobi i wywodzi się z Pendżabu – najdalej wysuniętego na północny-zachód stanu w Indiach, który graniczy z Pakistanem.