
Składniki
1 sztuka
3 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
400 gramów
0.25 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
200 gramów
składniki na marynatę do kurczaka:
2 cm
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na marynatę: posiekaj papryczkę i imbir oraz rozgnieć czosnek przez praskę. Wymieszaj w miseczce z resztą składników.
Krok 2
Następnie mięso wymieszaj w marynacie i pozostaw w niej na ok. 10 minut.
Krok 3
W garnku usmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę).
Krok 4
Następnie dodaj 2 łyżeczki pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym.
Krok 5
W międzyczasie ugotuj ryż wg instrukcji.
Krok 6
Gotuj 3-5 minut i dodaj łyżeczkę pasty, kurkumę oraz sos rybny.
Krok 7
Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok. 8 minut.
Krok 8
Pokrój w kostkę ananasa i dorzuć do garnka.
Krok 9
Dodaj pokruszone liście kaffiru i gotuj 2 minutki.
Krok 10
Ułóż ryż na środku talerza i wlej dookoła curry.
Krok 11
Przyozdób świeżymi listkami kolendry oraz posiekanym szczypiorkiem, wierzch posyp sezamem/ orzeszkami ziemnymi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej