
Składniki
12 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.

Krok 2
Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.

Krok 3
Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.

Krok 4
Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.

Krok 5
Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki satay
Satay to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sposób przyrządzania pikantnych mięsnych szaszłyków. Takie danie to sposób na oryginalne urozmaicenie menu na grill. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz różne rodzaje mięsa – w wersji z tego przepisu jest nim drób. Filet z piersi z kurczaka należy pokroić w paski, podobnie jak obrany korzeń imbiru. Intensywny smak dania to zasługa marynaty, składającej się z wielu aromatycznych przypraw. Zacznij od posiekania w niewielką kostkę czosnku oraz trawy cytrynowej. Przełóż je do miseczki, dodaj sos rybny i sojowy, kumin, kurkumę, chili oraz szczyptę cukru. Drobno posiekaj świeżą kolendrę i połącz ją z pozostałymi składnikami. W powstałej w ten sposób marynacie umieść kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na noc. Zamarynowane mięso na przemian z plastrami imbiru wbijaj na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpikulce. Szaszłyki grilluj, polewając je w trakcie pieczenia pozostałą marynatą. Gotowe danie serwuj z dodatkiem dipu. Przekonaj się, jakie to smaczne.