Szaszłyki satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki satay

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.

Szaszłyki satay - Krok 1

Krok 2

Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.

Szaszłyki satay - Krok 2

Krok 3

Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.

Szaszłyki satay - Krok 3

Krok 4

Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.

Szaszłyki satay - Krok 4

Krok 5

Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.

Szaszłyki satay - Krok 5
16

Opinie o przepisie

  • Tomasz Marciniak

    Tomasz Marciniak , 29.09.2011

    parówka z wody.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Majerowicz

    Magdalena Majerowicz , 29.09.2011

    Dzisiaj Polski standard : mielone, pyry i surowka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Jasio

    Ada Jasio , 29.09.2011

    ryż z smażonymi warzywami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Zawalich

    Mariusz Zawalich , 29.09.2011

    u mnie stiejki z czarnym pieprzem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Bodnar

    Amelia Bodnar , 29.09.2011

    a ja dzisiaj jadę do teściowej, więc mam z głowy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catherine Rembovsky

    Catherine Rembovsky , 29.09.2011

    ale mniamniusne rzeczy.....cos wylapie dla siebie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Rita Maciorowska

    Kasia Rita Maciorowska , 29.09.2011

    u nas dzisiaj leczo,a jutro placki z cuinii-moje dzieci je uwielbiaja:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Florek

    Agnieszka Florek , 29.09.2011

    dzisiaj porzadkuje w lodowce przed sobotnimi zakupammi,wiec"' resztk'' wykorzystam w ziemniaczanej zapiekance z wedlina warzywami i boczkiem,do tego salatka z pomidorow ,cebulka oraz smietanka....i

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Teraz jestem w pracy,ale jak wrócę do domu to chętnie wam prześle:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.09.2011

    To jedynie inspiracja :) Kassandro, a jaki jest Twój przepis? :) Chętnie sprawdzimy recepturę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krawczyk

    Kasia Krawczyk , 29.09.2011

    a gdzie sambal, gdzie ketjap manis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Trochę się zdziwilam czytając wasze składniki..Sattay,czyli sos orzechowy,powrzechny we wszystkich krajach azjatyckich...nie znalazłam w waszym przepisie orzechów...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Elizabeth

    Hanna Elizabeth , 29.09.2011

    super......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Szaszlyczki drobiowe w sosie Sattay,czyli orzechowym ...kuchnia tajlandzka:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kmieckowiak

    Sylwia Kmieckowiak , 29.09.2011

    U mnie wątróbka smażona i surówka z marchewki - kontrowersyjne ale PYSZNE!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sam Anta

    Sam Anta , 29.09.2011

    uduszona karkóweczka z czerwoną papryką i cebulką:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki sataySzaszłyki satay

Satay to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sposób przyrządzania pikantnych mięsnych szaszłyków. Takie danie to sposób na oryginalne urozmaicenie menu na grill. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz różne rodzaje mięsa – w wersji z tego przepisu jest nim drób. Filet z piersi z kurczaka należy pokroić w paski, podobnie jak obrany korzeń imbiru. Intensywny smak dania to zasługa marynaty, składającej się z wielu aromatycznych przypraw. Zacznij od posiekania w niewielką kostkę czosnku oraz trawy cytrynowej. Przełóż je do miseczki, dodaj sos rybny i sojowy, kumin, kurkumę, chili oraz szczyptę cukru. Drobno posiekaj świeżą kolendrę i połącz ją z pozostałymi składnikami. W powstałej w ten sposób marynacie umieść kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na noc. Zamarynowane mięso na przemian z plastrami imbiru wbijaj na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpikulce. Szaszłyki grilluj, polewając je w trakcie pieczenia pozostałą marynatą. Gotowe danie serwuj z dodatkiem dipu. Przekonaj się, jakie to smaczne.