Kokosowe szaszłyki z krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe szaszłyki z krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź krewetki zgodnie z informacją na opakowaniu. Nadziej je na patyczki do szaszłyków.

Krok 2

Usmaż krewetki w gorącym, głębokim oleju przez 1-2 minuty, następnie wyjmij i odłóż.

Krok 3

Rozmieszaj Fix Knorr ze 150 mililitrami wody i 150 mililitrami napoju koksowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Dodaj curry i gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 5

Dopraw sos sokiem z cytryny. Ciepłe szaszłyki z krewetek podawaj oddzielnie z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe szaszłyki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe szaszłyki z krewetekKokosowe szaszłyki z krewetek

Nadaj szaszłykom nieco egzotyczny charakter, wykorzystując do ich przyrządzenia krewetki i podając je z gęstym słodko-pikantnym sosem kokosowym. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest rozmrożenie krewetek królewskich i nadzianie ich na patyczki do szaszłyków. Następnie usmaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone krewetki odłóż na chwilę i zajmij się przyrządzeniem dipu. Błyskawiczną przyprawę do potraw chińskich połącz za pomocą trzepaczki z wodą i mlekiem kokosowym, po czym doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżkę przyprawy curry i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Na koniec wlej do niego odrobinę soku z cytryny, aby przełamać jego słodkawy smak. Kokosowy dip podawaj oddzielnie z ciepłymi szaszłykami z krewetek. Takie danie serwuj jako przekąskę na przyjęciu lub przystawkę przed kolacją. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomite kokosowe szaszłyki z krewetek i podziel się z nami swoją opinią o tej potrawie.