Ryż z warzywami po chińsku: z sosem sojowym | Przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami po chińsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

181

heart
3120 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj wodę w garnku, wsyp do niej ryż i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Później odcedź go i odstaw. Podczas gotowania ryżu możesz przygotować warzywa – paprykę, papryczkę chili, trzy marchewki i cebulę dymkę. Pokrój je w paski. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią pokrojone warzywa. Smaż je przez 10 minut.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 1

Krok 2

Przejdź do przygotowania wyrazistego, chińskiego sosu. W misce, miarce kuchennej lub dużym kubku połącz Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 mililitrami wody i dokładnie wymieszaj. Do naczynia dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego, a następnie znowu wymieszaj całość.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszany z wodą, sosem sojowym i olejem sezamowym wlej na patelnię z usmażonymi warzywami. Dodaj do nich także sok z wyciśniętej cytryny oraz 150 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Całość zagotuj i dokładnie wymieszaj. Warzywa po chińsku podawaj z ryżem.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryżu po chińsku z sosem sojowym doskonale pasują typowe dla azjatyckiej kuchni warzywa, np. grzyby mun czy groszek cukrowy – odmiana zielonego groszku, pochodząca właśnie z Państwa Środka.

51

Opinie o przepisie

  • Beata Oczkowicz

    Beata Oczkowicz , 11.06.2016

    Fix knorr to po to ze to strona knorra hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Oczkowicz

    Beata Oczkowicz , 11.06.2016

    Fix knor to po to ze to strona knorra hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Grążawski

    Daniel Grążawski , 30.01.2016

    mega!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kochaniak

    Ania Kochaniak , 21.01.2016

    Ten caly fix knorr to po co? A slyszales czlowieku o cynamonie, kolendrze, imbirze i anyzu plus tostowany olej sezamowy? Do dupy z takim jedzeniem, gdzie sypie sie chemie. Kpiny :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 29.11.2015

    bardzo dobre danie i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Grajczak

    Adrian Grajczak , 09.11.2015

    Dwie duże stołowe łyżki ciemnego sosu sojowego z chili sypanym dodają bardzo wyrazistego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian. D.

    Damian. D. , 04.07.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Bela

    Bozena Bela , 15.06.2015

    Uwielbiam takie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marek szymczyk

    marek szymczyk , 13.06.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 01.06.2015

    lubię takie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian. D.

    Damian. D. , 26.05.2015

    smakuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Simiński

    Sebastian Simiński , 17.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona.janczewska91@wp.pl

    iwona.janczewska91@wp.pl , 27.04.2015

    om om om om

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Sztemberg

    Sebastian Sztemberg , 26.03.2015

    Hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Szymaniak

    Arkadiusz Szymaniak , 09.08.2014

    Tam niema golonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2014

    Marek, nie ma tak łatwo, trzeba ugotować. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tyszkiewicz

    Marek Tyszkiewicz , 09.08.2014

    poproszę podwójną porcje z dostawą do domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Lewicki

    Piotr Lewicki , 09.08.2014

    Good!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Macias

    Bogumiła Macias , 09.08.2014

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski , 09.08.2014

    tylko bez piesków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Grabarczuk

    Roman Grabarczuk , 09.08.2014

    smak!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Busia

    Bea Busia , 09.08.2014

    To się ma do prawdziwej potrawy chińskiej jak pizza z polskimi dodatkami czyli - śledź, chrzan, kapusta kwaszona itd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Zbieg

    Zofia Zbieg , 08.08.2014

    LUBIE I POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Drewnik

    Andrzej Drewnik , 08.08.2014

    1,5 kg pomidorów jedną cebula

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Drewnik

    Andrzej Drewnik , 08.08.2014

    Ja tam bym jakąś szprote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 08.08.2014

    ale jec diededycznie to cialko troche sie zmniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sahnepudding Schokolade

    Sahnepudding Schokolade , 08.08.2014

    mmm pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Tańska-Wiśniewska

    Wanda Tańska-Wiśniewska , 08.08.2014

    Jak fasola, to może po bretoński, albo sałatka z fasoli, albo zimniejszą porą pyszna fasolówka, albo ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Falkowski

    Piotr Falkowski , 08.08.2014

    Kuchnia jak kuchnia Bozenko.Azjatycki relaks po takim jedzonku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 08.08.2014

    Nie lubię takiej kuchni.Nie ma jak schabowy z kapustką i ziemniaczkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami po chińskuRyż z warzywami po chińsku

Sypki ryż po chińsku z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Zrobisz ją łatwo, a wszystko, czego do niej potrzebujesz, masz prawdopodobnie w domowej spiżarni. Zgadza się – ryż po chińsku z warzywami przyrządzisz bez trudu, nawet jeśli z kuchnią Państwa Środka nie było ci wcześniej po drodze.

Dla kogo?

W tym daniu to warzywa grają pierwsze skrzypce, więc recepturę na warzywa po chińsku z ryżem polecamy wszystkim osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Bez kotleta albo skwarków posiłki mogą być naprawdę pyszne! Dla przykładu, marchew i papryka po uduszeniu nadadzą ryżowi z warzywami po chińsku słodyczy.

Na jaką okazję?

Ryż to podstawa kuchni chińskiej i trudno sobie bez niego wyobrazić jakikolwiek orientalny obiad. Ryż z warzywami po chińsku proponujemy przygotować z gatunku długo-ziarnistego. Pozwoli to zbliżyć się jeszcze bardziej do autentycznych smaków azjatyckich kulinariów.

Czy wiesz, że?

Doskonały efekt w ryżu po chińsku osiągniesz, gdy potniesz warzywa w cieniutkie paski, charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Warzywa po chińsku z ryżem będą chrupiące, jeśli przed zagotowaniem w sosie, chwilę je obsmażysz. Przyrządzając ryż po chińsku z warzywami, nie pomijaj żadnego kroku.

Dla urozmaicenia:

Znakomicie do ryżu po chińsku z warzywami pasuje zielony groszek cukrowy, który kolorystycznie wyróżni się na talerzu. Co jeszcze należy wiedzieć o przepisie na ryż z warzywami po chińsku? Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Możesz jeść je pałeczkami – ta umiejętność może przydać ci się w przyszłości.