Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami
łatwe
186 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marynata : w miseczce wymieszaj sos teriyaki, mód, łyżeczkę przyprawy orientalnej, szczyptę soli oraz pieprzu.
Krok 2
Filet z kurczaka nakłuj z dwóch stron za pomocą wykałaczki i oblej marynatą. Odstaw na 30 - 60 minut.
Krok 3
Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki: brokuły na różyczki, paprykę na paski a cebulę i marchewkę na plasterki.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 185° C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
Krok 5
Do naczynia przełóż pokrojone warzywa, lekko je posól. Połóż na warzywach filet z kurczaka i oblej całość resztą marynaty. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.
Krok 6
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 - 40 minut (w zależności od grubości fileta). Przed podaniem pokrój mięso na plasterki o oblej sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej