Zupa z czerwonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

44

heart
846 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

592 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

987 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

460 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

400 mililitrów

1 litr

grzanki:

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchew umyj, obierz, pokrój w plasterki i przesyp do garnka, dodaj soczewicę, wodę i przecier pomidorowy. Gotuj przez ok. 20 min.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Gotuj razem ok. 10 min. aż do miękkości warzyw.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj z oliwą z oliwek.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Pieczywo pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Grzankami posyp zupę.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Czerwona soczewica to idealne źródło białka w diecie wegańskiej, jedna porcja zupy-krem dostarcza aż 16,6 g tego składnika, co stanowi ponad 33% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Zamiast grzanek możesz dodać do zupy ziemniaki, posypując je pestkami dyni lub słonecznika.

2

Opinie o przepisie

  • Madzia Krasuska

    Madzia Krasuska , 01.11.2019

    w thermomix ile czasu miksowanie i ile obrotu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Słowik

    Malwina Słowik , 28.01.2019

    Zupa wyszła mi bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej soczewicyZupa z czerwonej soczewicy

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy, zwłaszcza podana w formie kremu, to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystego posiłku, a także na ciepłą kolację. Jest znakomita, ponieważ łączy w sobie delikatny smak soczewicy, słodką marchewkę i kwaskowaty przecier pomidorowy, który dodatkowo nadaje jej koloru oraz odpowiedniej konsystencji. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, marchewkę pokrój na plasterki, i ugotuj do miękkości wraz z przecierem pomidorowym. Czerwona soczewica idealnie nadaje się do tego typu zup, ponieważ dość szybko się rozpada i mięknie, dzięki czemu danie nie jest zbyt czasochłonne. Dodaj także pozostałe składniki, a po chwili zblenduj zupę na gładki krem, dolewając jednocześnie nieco oliwy. Do tej potrawy pasować będzie wiele dodatków. Jeśli chcesz, by była fit, serwuj ją z grzankami z pieczywa żytnio-razowego, a jeśli wolisz dodatki bezglutenowe, wybierz gotowane ziemniaki. Zupa z czerwonej soczewicy to zdrowe i pożywne danie, które przyrządzisz szybko – spróbuj. Życzymy smacznego!