Makaron z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z indykiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

25

heart
475 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

700 gramów

180 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

400 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię pokrój na większe kawałki, piecz w piekarniku przez ok. 35 min, następnie obierz i pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Makaron z indykiem - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz i pokrój w paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia.

Makaron z indykiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość saszetki Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnie. Mięso duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Makaron z indykiem - Krok 3

Krok 4

Upieczoną dynię oraz makaron dodaj do gotującego się sosu i wymieszaj. Danie podawaj posypane sezamem.

Makaron z indykiem - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Nasiona sezamu możesz wcześniej podsmażyć na patelni.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie dostarcza w jednej porcji aż 158 mg magnezu, co stanowi prawie 50% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Jeżeli nie lubisz sezamu, możesz go zastąpić pestkami dyni, słonecznika lub orzechami piniowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z indykiemMakaron z indykiem

Lubisz proste i szybkie w przygotowaniu fit dania z makaronem, urozmaicone oryginalnymi dodatkami i mięsem? Ten przepis na makaron z indykiem łączy w sobie łagodny smak drobiu połączony ze słodką dynią i chrupiącym dodatkiem w postaci nasion sezamu. Na początek przygotuj dynię – pokrój ją na większe kawałki i piecz w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie obierz ją ze skórki i podziel w drobną kostkę. Następnie ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu i odstaw na kilka minut. Mięso dokładnie umyj i osusz, a potem pokrój w paski i smaż na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni. Do tak przygotowanego indyka wlej wymieszany wcześniej z wodą sos i duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj upieczoną dynię i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj zaraz po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co będzie do niego dobrym dodatkiem? Oprócz sugerowanego sezamu wykorzystaj też pestki dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe. Przyrządź zdrowy i pożywny obiad według naszego przepisu. Miłego gotowania.