Gulasz pieczony w dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz pieczony w dyni

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odetnij górną część dyni (zachowaj ją na później), usuń pestki oraz miąższ.

Krok 2

Filet z indyka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz pokrój w kostkę, ząbki czosnku pokrój drobno. Opakowanie przyprawy do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju i połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 3

Rozgrzej patelnię, przełóż mięso z cebulą i czosnkiem, zamieszaj, smaż przez 5 minut i przełóż całość do wydrążonej dyni.

Krok 4

Wymieszaj mleczko kokosowe z passatą pomidorową i Fixem Knorr. Dodaj do pozostałych składników.

Krok 5

Przykryj dynię odciętą końcówką, owiń szczelnie folią aluminiową, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (grzanie góra - dół). Piecz przez ok 1,5 godziny (w zależności od grubości i wielkości dyni), aż dynia zmięknie.

Krok 6

Upieczoną dynię lekko przestudź, odwiń folię, dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje z makaronem ryżowym, prażonymi ziarnami sezamu, świeżą papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej