Owoce morza z makaronem na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza z makaronem na sałacie

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 plastry

1 łyżka

20 sztuk

200 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, poczekaj aż tłuszcz się wytopi i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krok 3

Rozmrożone owoce morza dodaj do podsmażonego boczku, dopraw ziołami prowansalskimi. Całość podsmaż ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Do dużej miski wsyp makaron, pokrojone na pół czarne oliwki, owoce morza, oraz mieszankę sałat i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody i pozostałą oliwą. Następnie wlej do sałatki i całość wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę wyłóż na talerze, udekoruj ósemkami pomidorów, świeżą natką pietruszki i podawaj.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej