Zupa fasolowa na żeberkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa na żeberkach

Autor: luna19

ratingratingratingratingrating

5

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

5 sztuk

100 kilogramów

2 szczypty

1 sztuka

500 gramów

3 ziarna

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie. Żeberka wypłukać, poporcjować.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać przyprawą gyros, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.

Krok 3

Do garnka włożyć namoczoną fasolę, dodać żeberka i przyrumienioną cebulkę razem z tłuszczem. Podlać wodą lub bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, posiekany por, przyprawy, majeranek, gotować aż do miękkości fasoli. Dodać pokrojone ziemniaki zmiażdżony czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

luna19

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej