Zupa kalafiorowa z pieczarkami: przepis z śmietaną | Przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
2318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 3

Krok 4

Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Praczuk

    Agnieszka Praczuk , 14.01.2020

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żurek

    Agnieszka Żurek , 14.01.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 30.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Wojewoda

    Gosia Wojewoda , 30.05.2019

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa koperkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowo – kalafiorowa Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!

Czy wiesz, że?

Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.

Dla urozmaicenia:

Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.