Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
łatwe
528 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz olejem.

Krok 2
Mięso kurczaka oraz ogórka, pomidora i cebulę pokrój w jednakowej wielkości niewielką kostkę.

Krok 3
W misce połącz ugotowany pęczak oraz pozostałe, pokrojone składniki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Do przygotowania tej sałatki zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć np. piersi z rosołu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także propozycja na szybki lunch do pracy lub na wycieczkę. Na początek dokładnie opłucz kaszę. Zagotuj wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu zyskasz pewność, że pęczak będzie odpowiednio sypki. Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go, żeby nadać mu nieco chrupkości. Możesz zastąpić go polędwicą sopocką, a jeśli chcesz przyrządzić wersję wegańską – użyj wędzonego albo marynowanego tofu. Pozostałe składniki pokrój na kawałki tej samej wielkości. Pasować będzie dodatek różnych warzyw, wypróbuj więc wielu wersji, np. z papryką, ogórkiem albo cukinią. Zamiast czerwonej cebuli nada się również biała. Przed podaniem, polej sałatkę sosem. Wzmocnij jego smak, dodając niewielką ilość płatków chili, pieprzu albo ulubionych ziół. Dobrze będzie pasowało suszone oregano. Udekoruj sałatkę ćwiartkami cytryny albo limonki oraz świeżą natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Smacznego.