
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
8 łyżek
0.5 sztuki
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruszonka: zmiksuj orzechy i bułkę, niezbyt drobno. Na małą patelnię nalej 5 łyżek oliwy, dodaj zmiksowane orzechy (wcześniej odłóż jedną łyżkę) i bułkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Wystarczy, że kruszonka delikatnie się zrumieni. Na koniec wyłącz ogień, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 2
Risotto: Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Pozostały czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodaj ryż i pozostałe zmiksowane orzechy i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Krok 3
Kiedy się zeszkli, dodawaj po łyżce wazowej bulionu grzybowego i mieszaj co jakiś czas. Cały proces dodawania bulionu powinien trwać około 25 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby ryż się ugotował i pozostał wilgotny.
Krok 4
Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Na głębokie talerze nakładaj risotto i posypuj kruszonką. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej