Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
łatwe
212 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
400 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
50 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Krok 2
Dodaj pokruszone (niezbyt drobno) orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż minutę, aby szpinak nadal był świeży i zielony.

Krok 3
Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj farsz, ewentualnie dopraw.

Krok 4
Takim farszem nadziewaj surowy makaron canelloni.

Krok 5
Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj pozostały ser i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Krok 6
Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
Canelloni to włoski makaron, którego kształt przypomina rurki. To klasyczny rodzaj pasty, która nadaje się do nadziewania. Typowym nadzieniem canelloni jest mięso mielone w sosie pomidorowym ze startym serem żółtym.Ten przepis to jednak zupełnie nowe podejście do klasycznego makaronowego dania. Nadzieniem bowiem jest dynia połączona z twarożkiem i szpinakiem. Sezon na dynie trwa przez całą jesień, od września do listopada. Istnieje kilka jej odmian, jak piżmowa, makaronowa czy hokkaido, która jest chyba najczęściej używana w kuchni. Połączenie dyni z twarożkiem, chrupiącymi orzechami, szpinakiem (najlepiej świeżym) i parmezanem to pomysł na niezwykle kremowy sos. Duszona na patelni dynia staje się miękka i krucha, zachowuje również swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatki urozmaicą jej smak, gdyż w sama w sobie jest raczej mdła. Dlatego tak ważne jest odpowiednie doprawienie farszu. Canelloni z dynią polej serowym sosem i posyp parmezanem.