Schab pieczony w plastrach z majonezem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

heart
835 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2051 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 1

Krok 2

Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez Hellmann's.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 3

Krok 4

Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.

36

Opinie o przepisie

  • Renata Berkowicz

    Renata Berkowicz , 14.03.2016

    wyglada pyszne musze spróbowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gradek

    Maria Gradek , 21.12.2015

    Polecam - schab przyrządzony w ten sposób jest przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 21.12.2015

    dokładnie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Dauksza

    Zofia Dauksza , 19.12.2015

    Aja kocham zwierzaki i nie jem ich Mam swojego futrzaka ktorego kocham i gdy widze tuszke mojego sloneczka w marketach To krew mnie zalewa Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Watroba

    Andrew Watroba , 19.12.2015

    Droga do stentów zaraz po czterdziestce. Dodajcie jeszcze golonkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Botor

    Halina Botor , 19.12.2015

    Wygląda b.apetycznie ale jaki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamilla Korytowska

    Kamilla Korytowska , 19.12.2015

    Wszystkie lubią a żadna nie zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Mazurek

    Bożena Mazurek , 19.12.2015

    R

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Sławiński

    Jan Sławiński , 19.12.2015

    Schowajcie to szybko, bo Pawłowicz wam żeżre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Konopka

    Iza Konopka , 19.12.2015

    zrobię w świeta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kruszynska

    Krystyna Kruszynska , 19.12.2015

    To może być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Canosa

    Jan Canosa , 19.12.2015

    Bardzo lubię choć nie bardzo mogę to jeść i pozdrawiam sympatyczki i sympatyków dobrej kuchni.....☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 19.12.2015

    Mniam Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Jaskólska

    Aneta Jaskólska , 19.12.2015

    Ładnie to wygląda ja na święta będę piec schab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska , 19.12.2015

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Piber

    Zdzislaw Piber , 19.12.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 19.12.2015

    Super,tylko czy majonez sie nie zwazy pod wpływem temperatury?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Mikołajewski

    Mariusz Mikołajewski , 19.12.2015

    smaczny obiadek,hihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska , 19.12.2015

    Pyszny ten schab ja nadziewam sliwkami a sliwki nadziewam czosnkiem iorzechami wloskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Miluta

    Ewa Miluta , 19.12.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Jasak-Juskowiak

    Edyta Jasak-Juskowiak , 19.12.2015

    A ile wiecej kalorii od majonezu?..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Cielebąk Ziemlinska

    Urszula Cielebąk Ziemlinska , 19.12.2015

    Muszę to danie zrobić tym bardziej że uwielbiam mięso

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Homotiuk

    Lech Homotiuk , 19.12.2015

    Przede wszystkim pol litra ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 19.12.2015

    Na pewno zrobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budzińska

    Dorota Budzińska , 19.12.2015

    Pysznie wygląda czy zapraszasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś , 19.12.2015

    Super palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szewczyk

    Pawel Szewczyk , 19.12.2015

    Pieczony schab jest bardzo dobry w kazdej postaci robiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolka Kiełbik

    Jolka Kiełbik , 19.12.2015

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy wcielić w życie kulinarne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak , 19.12.2015

    ihhi przyjacielu schabu zgadzam sie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Urbanski

    Marek Urbanski , 19.12.2015

    schab zawsze jest dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab pod pierzynką z majonezu Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezem to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe kotlety schabowe z piekarnika z majonezem będą wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab pieczony z cebulą i majonezem, przygotowany według tego przepisu!

Dla kogo?

Schab pieczony w plastrach z majonezem na stałe zagości w menu wielbicieli klasycznej wieprzowiny, przygotowanej w nowoczesnej odsłonie. Co więcej, przepis przypadnie do gustu tym z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Na każdą! Schab w majonezie pieczonym to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także na świąteczną kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Aby zachować soczystość schabu pod pierzynką z majonezem, nie należy mięsa zbyt długo piec. Przydatna będzie także brytfanna z wodą, którą można ustawić w piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz warzywa na ciepło, kotlety schabowe z piekarnika z majonezem idealnie komponują się z brokułami przygotowanymi na parze.