Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
łatwe
3496 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Krok 2
Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez Hellmann's.

Krok 4
Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.


Dobra rada:
Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezem to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe kotlety schabowe z piekarnika z majonezem będą wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab pieczony z cebulą i majonezem, przygotowany według tego przepisu!
Dla kogo?
Schab pieczony w plastrach z majonezem na stałe zagości w menu wielbicieli klasycznej wieprzowiny, przygotowanej w nowoczesnej odsłonie. Co więcej, przepis przypadnie do gustu tym z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Na każdą! Schab w majonezie pieczonym to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także na świąteczną kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Aby zachować soczystość schabu pod pierzynką z majonezem, nie należy mięsa zbyt długo piec. Przydatna będzie także brytfanna z wodą, którą można ustawić w piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz warzywa na ciepło, kotlety schabowe z piekarnika z majonezem idealnie komponują się z brokułami przygotowanymi na parze.