Pieczony schab w sosie chrzanowym z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z chrzanowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

165

heart
2109 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4998 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

80 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.

Krok 3

Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut, aż sos chrzanowy do schabu nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do schabu w sosie chrzanowym możesz dodać odrobinę musztardy, by był bardziej aromatyczny.

6

Opinie o przepisie

  • elzbieta jastrzębowska

    elzbieta jastrzębowska , 02.12.2017

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Przybylska

    Małgorzata Przybylska , 22.10.2017

    Było pyszne a mięso soczyste. Cała rodzina jadła św smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 25.04.2016

    Piękna pieczeń ... na pewno smaczna , ale schrzaniona tym reklamowanym sosem KNORR ...a przecież z pieczeni wytworzy się naturalny sos , a nie trujcie tą chemią ludzi ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Reduta

    Danuta Reduta , 15.04.2016

    Jutro bedzie obiadzik . Ha ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Věra Nathalie Maj

    Věra Nathalie Maj , 19.10.2015

    Przepis nie jest zły :) Troszkę winem podlać i pychotka! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bugatti Veyron

    Bugatti Veyron , 05.09.2015

    Wyszło przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z chrzanowym sosemPieczony schab z chrzanowym sosem

Kruchy i pyszny schab pieczony w wyrazistym sosie chrzanowym i pachnący majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty obiad dla większej liczby osób. Schab w sosie chrzanowym ma głęboki, intensywny smak dzięki marynowaniu. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Jak przyrządzić idealny schab w sosie z piekarnika? Natrzyj go przyprawami z czosnkiem, umieść w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią i odłóż na jakiś czas. Potem podsmaż schab z każdej strony, zamykając w ten sposób jego soki w środku, przez co zachowa swoją soczystość. Na koniec upiecz schab w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. W trakcie pieczenia podlewaj go wodą. Wytopiony z mięsa sos przecedź, dodaj do niego esencję i zagotuj. Dorzuć do wywaru ze schabem starty chrzan oraz śmietanę i podawaj pieczeń w sosie chrzanowym. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić wyśmienity pieczony schab z chrzanowym sosem. W podanym przepisie znajdziesz dokładne informacje, jak zrobić pieczeń w sosie chrzanowym krok po kroku.

Dla kogo?

Schab w sosie chrzanowym z piekarnika to propozycja dla osób poszukujących urozmaicenia codziennych obiadów. Jeśli zatem szukasz inspiracji, ta receptura to coś dla ciebie!

Na jaką okazję?

Mimo że sos chrzanowy do schabu kojarzy się najczęściej ze świętami, danie idealnie sprawdzi się także jako codzienny obiad. Możesz je zaserwować również podczas uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania schabu w Polsce jest kotlet. Mięso, aby uzyskało pożądany i wzorcowy smak, powinno być smażone wyłącznie na smalcu. Z kolei schab pieczony w sosie chrzanowym to doskonała alternatywa, która zyskuje na popularności dzięki swojej soczystości i wyrazistemu smaku.

Dla urozmaicenia:

Schab pieczony w sosie chrzanowym będzie doskonale współgrał zarówno z ziemniaczanym purée, jak również z kluskami śląskimi, kopytkami czy też sypkim ryżem. Dobrym warzywnym uzupełnieniem do schabu z chrzanem będą marynowane buraczki.

Dla fanów obiadów z mięsem polecamy również nasze przepisy na cannelloni ze szpinakiem i ricottą lub piersi z kurczaka ze szpinakiem! Spróbujcie tych pomysłów na obiad, które zachwycą smakiem i prostotą przygotowania!