Soczysty schab pieczony po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty schab pieczony po polsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy.

Krok 2

W miseczce przygotowujemy marynatę. Wsypujemy majeranek, pieprz, przyprawę Knorr, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy olej i wszystko mieszamy.

Krok 3

Powstałą bejcą nacieramy dobrze całe mięso, owijamy w folię lub wkładamy do zamykanego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Krok 4

Po tym czasie schab wkładamy w rękaw lub torebkę do pieczenia, zawiązujemy i układamy w brytfance. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 200st. Po upieczeniu mięso należy zostawić jeszcze na ok pół godz by „odpoczęło” i by soki przy zbyt szybkim krojeniu od razu nie uciekły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej