Pieczony schab z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 łyżeczka

300 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbij, posyp przyprawą Knorr i smaż na smalcu około 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dopraw solą i pieprzem.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na kotletach. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Skrop winem po 15 minutach pieczenia.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Panna Anna

    Panna Anna , 04.12.2018

    Dziś zrobiłam na obiad. Wyszło pyszne! Nie miałam białego wina, dodałam czerwone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman  Bar

    Roman Bar , 21.05.2016

    jabłka lepiej nie odbierać na tarce a po prostu pokroić w grubsze plastry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkamiPieczony schab z jabłkami

Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze cieszą się ogromnym uznaniem domowników. Zwłaszcza mężczyźni przepadają za ich smakiem. Sekretem idealnych schabowych jest chrupiąca panierka i duży rozmiar kotleta, który zadowoli każdego głodomora. Jak jednak sprawić, aby schabowe były nieco bardziej wykwintne? Jeśli pragniesz przełamać kuchenną nudę, przygotuj kotlety schabowe bez typowej panierki, ale za to w towarzystwie jabłek. Ich soczysty, lekko kwaśny smak wzbogaci smak mięsa podczas wspólnego zapiekania w piekarniku, a dodatek białego wina sprawi, ze danie będzie jeszcze bardziej wyszukane. Mięso podawaj z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Możesz przygotować do nich również surówkę z marchwi. Przyrządź schabowego z jabłkami na niedzielny obiad i zaskocz swoją rodzinę. Tę propozycję na pewno pokochają.