Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
180 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
500 gramów
8 sztuk
25 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i umyj. Wraz z dymką pokrój w drobną kostkę. Wypłucz kaszę. Podsmaż warzywa, po chwili dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista. Wlej 350 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut.
Krok 2
W między czasie sparz w wrzątku duże liście kapusty. Gotowy bulgur wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Orzeszki pini podsmaż na suchej patelni. Następnie lekko posiekaj, połącz z fetą oraz ugotowaną kaszą. Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr i całość ponownie wymieszaj aż powstanie farsz do gołąbków.
Krok 4
Z gotowego farszu i kapusty zwijaj klasyczne gołąbki. Podsmaż każdy z obu strona aż nabierze rumianego koloru.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w rondlu, dodaj pulpę pomidorową, pieprz, sól i zagotuj sos pomidorowy.
Krok 6
Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu gołąbki i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

Dobra rada:
Do farszu możesz dodać również np. grzyby.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur
Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, znacznie bardziej różnorodny od klasycznego zestawu z ryżem i mięsem mielonym, zawińcie w liście włoskiej kapusty. Roladki z kasza bulgur upieczone w towarzystwie domowego sosu pomidorowego będą rozpływać się w ustach jak nigdy dotąd.
Dla kogo?
O dokładkę warzywnych roladek z kaszą bulgur poproszą wszyscy, którzy cenią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.
Na jaką okazję?
Gołąbki pojawiają się u Was tylko na specjalne okazje? Ten wariant sprawi, że nawet najzwyklejszy posiłek zamieni się w prawdziwe święto dla kubków smakowych.
Czy wiesz, że?
Skąd obecność marchewki w przepisie? Nie tylko świetnie smakuje, ale należy też do warzyw korzeniowych, które cechują się dużą chrupkością. Co ważne, po zbiorach można przechowywać je znacznie dłużej niż większość jarzyn.
Dla urozmaicenia:
Do farszu roladek warto wykorzystać soczewicę. Gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej także prezentują się kapitalnie.