Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

180 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

500 gramów

8 sztuk

25 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i umyj. Wraz z dymką pokrój w drobną kostkę. Wypłucz kaszę. Podsmaż warzywa, po chwili dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista. Wlej 350 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut.

Krok 2

W między czasie sparz w wrzątku duże liście kapusty. Gotowy bulgur wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Orzeszki pini podsmaż na suchej patelni. Następnie lekko posiekaj, połącz z fetą oraz ugotowaną kaszą. Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr i całość ponownie wymieszaj aż powstanie farsz do gołąbków.

Krok 4

Z gotowego farszu i kapusty zwijaj klasyczne gołąbki. Podsmaż każdy z obu strona aż nabierze rumianego koloru.

Krok 5

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w rondlu, dodaj pulpę pomidorową, pieprz, sól i zagotuj sos pomidorowy.

Krok 6

Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu gołąbki i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również np. grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Tradycyjna golonka pieczona
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, znacznie bardziej różnorodny od klasycznego zestawu z ryżem i mięsem mielonym, zawińcie w liście włoskiej kapusty. Roladki z kasza bulgur upieczone w towarzystwie domowego sosu pomidorowego będą rozpływać się w ustach jak nigdy dotąd.

Dla kogo?

O dokładkę warzywnych roladek z kaszą bulgur poproszą wszyscy, którzy cenią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.

Na jaką okazję?

Gołąbki pojawiają się u Was tylko na specjalne okazje? Ten wariant sprawi, że nawet najzwyklejszy posiłek zamieni się w prawdziwe święto dla kubków smakowych.

Czy wiesz, że?

Skąd obecność marchewki w przepisie? Nie tylko świetnie smakuje, ale należy też do warzyw korzeniowych, które cechują się dużą chrupkością. Co ważne, po zbiorach można przechowywać je znacznie dłużej niż większość jarzyn.

Dla urozmaicenia:

Do farszu roladek warto wykorzystać soczewicę. Gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej także prezentują się kapitalnie.