Krokiety z suszonego dorsza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z suszonego dorsza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

6 łyżek

1 szklanka

4 sztuki

50 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

500 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Solonego dorsza mocz przez około 3 dni w wodzie i trzymaj w lodówce.

Krok 2

Wyjmij rybę, osusz i podziel na kawałki wielkości kęsów.

Krok 3

mieść rybę w rondlu, dodaj szałwię, liść laurowy i czosnek, a całość zalej mlekiem tak, żeby kawałki dorsza się zanurzyły.

Krok 4

Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Dorsza przełóż do miski.

Krok 5

Ziemniaki ugotuj i ugnieć. Wymieszaj dorsza, ziemniaki, mąkę, 2 jajka oraz natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Z ciasto uformuj podłużne racuchy o wielkości mniejszej niż mandarynka.

Krok 7

Pozostałe 2 jajka roztrzep w misce. Krokiety obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju. Odsącz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety ziemniaczane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej