Krokiety z łososiem i ze szpinakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

nadzienie:

5 plastrów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

panierka:

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, oraz olej i odrobinę soli. Zmiksuj całość do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w paski, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj łososia, a następnie szpinak. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem cayenne. Gotuj do momentu odparowania płynu. Pod koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na każdy z naleśników, następnie składaj tak, aby powstały krokiety i panieruj w kolejności: mąka, jajko, tarta bułka.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatą i czosnkowym dipem.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 09.12.2022

    TAK U mnie do tego zestawu obowiązkowo dochodzi ser typu sałatkowego - a jeśli nie mam łososia pod ręką, używam dowolnej wędzonej ryby z zaprzyjaźnionego sklepu - tu każdy wariant pasuje. Opiekam takie cuda we frytownicy beztłuszczowej i podaję z sosem czosnkowym lub serowym - doskonałość!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 28.03.2020

    TAK Można zastąpić łososia wędzoną makrelą (pociętą na płaty). Makreli nie trzeba gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    następnym razem trzeba zrobić więcej farszu bo mało wychodzi co do naleśników ale są pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    Ile wychodzi tych krokietow?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z bobu
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety  ze szpinakiem i łososiemKrokiety ze szpinakiem i łososiem

Krokiety ze szpinakiem i łososiem to nieco odmieniona wersja klasycznego przepisu na tę potrawę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i ciepła przekąska. Na początek przygotuj ciasto, łącząc składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj trochę gazowanej wody mineralnej, dzięki czemu będzie bardziej pulchne. Bardzo ważnym elementem proponowanej potrawy jest ryba – zdecyduj się na łososia, który idealnie komponuje się ze szpinakiem. Równie dobrze sprawdzi się jednak halibut lub makrela. Rybę pokrój w paski, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem ze szpinakiem na rozgrzanym tłuszczu i dopraw. Najlepszy będzie czarny pieprz, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Jeżeli chcesz, dodaj także nieco posiekanego drobno czosnku. Kiedy poszczególne elementy dania (ciasto i farsz) będą już gotowe, zacznij zawijać krokiety. Na jednego naleśnika nałóż niewielką ilość nadzienia i zawiń w kopertę lub rulonik. Panieruj i smaż do uzyskania złocistego koloru krokietów. Na koniec ozdób koperkiem oraz plastrem cytryny. Podawaj z dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką i sosem. Najlepiej sprawdzi się czosnkowy, ogórkowy lub koperkowy.