
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju.

Krok 2
Podsmaż cebulę, posiekane grzyby oraz mięso z rosołu bez kości. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Podduś chwilę mięso. Następnie zmiel całość w maszynce na gładką masę.

Krok 3
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mleko z jajkami, dwiema łyżkami oleju, solą i mąką.

Krok 4
Smaż cienkie naleśniki. Następnie do każdego nakładaj porcję mięsa i zwijaj klasycznie krokiety.

Krok 5
Gotowe krokiety z mięsem mielonym podsmaż na pozostałym oleju tak, aby naleśniki zrobił się lekko chrupiący. Natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mięsem i grzybami
Szukasz pomysłu na apetyczny obiad, któremu nikt się nie oprze? Krokiety z mięsem i grzybami to najlepsze rozwiązanie! Choć ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, rekompensują ten trud swoim smakiem. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę na krokiety z grzybami i mięsem mielonym, w której znajdziesz niezbędne wskazówki. Powodzenia!
Dla kogo?
Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami suszonymi sprawdzi się w menu fanów tradycji i kulinarnej klasyki. Te naleśnikowe zawijasy z farszem i panierką od lat cieszą nasze podniebienia! Przyrządzenie naszej receptury zajmuje niecałą godzinę, a rezultaty robią wrażenie. Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami nie jest skomplikowany. Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Krokiety z mięsem i grzybami to danie, które często jada się z okazji Bożego Narodzenia. Jednak tę tradycyjną polską potrawę podawać można nie tylko od święta. Serwuj krokiety z grzybami leśnymi na codzienny obiad i zachwyć wszystkich domowników!
Czy wiesz, że?
Sekretem dobrych krokietów z mięsem i grzybami jest farsz. Na patelni przysmaż na złoto cebulę, mięso mielone i grzyby. Najlepiej wybierz podgrzybki lub zwykłe pieczarki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć. Kiedy farsz do krokietów z mięsem się będzie dusił, zacznij przygotowywać ciasto – takie jak na zwykłe naleśniki.
Dla urozmaicenia:
Aby krokiety z mięsem mielonym były jeszcze bardziej chrupiące, po zawinięciu wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć na złoto. Do dania pasować będzie gęsty sos pomidorowy, pieczarkowy lub czosnkowy. Krokiety możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni i odgrzać przed podaniem.