Meksykańskie krokiety z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie krokiety z wołowiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
2705 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

50 mililitrów

sos beszamel:

2 łyżki

2 łyżki

250 mililitrów

do panierowania:

2 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wołowiny wraz z włoszczyzną i kostką Knorr ugotuj rosół. Jak mięso będzie miękkie, odcedź rosół i zachowaj do innej potrawy. Mięso ostudź i następnie pokrój na drobne kawałki.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i jak się połączą wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. W razie potrzeby dopraw szczyptą soli.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Odcedź fasolę z puszki. Papryki pokrój w drobną kotkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone mięso wołowe, fasolę, przyprawę Adobo Knorr i smaż całość kilka minut aż składniki się połączą.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 3

Krok 4

Kolendrę posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Teraz w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, beszamel, kolendrę i sok z limonki. Całość powinna być dość gęsta i kleista. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia i włóż do lodówki aż dobrze wystygnie i stężeje.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 4

Krok 5

Przygotuj składniki do panierowania. Rozkłóć jajko, wysyp na talerze mąkę i bułkę tartą. W dłoniach formuj małe krokiety. Panieruj klasycznie w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety możesz smażyć od razu w oleju lub zamrozić i smażyć w dowolnym momencie.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W klasycznym meksykańskim stylu podawaj krokiety z sałatką z pomidorów i awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do wołowiny papryczkę chili. Takie krokiety mogą być świetną imprezową przekąską.

53

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Fajne te krokiety bo szybciej się je robi niż takie tradycyjne w naleśniku. Podobają mi się bo są kolorowe, dużo warzywek. W sumie to można inne gatunki mięsa też wykorzystać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 10.12.2022

    Uwielbiam krokiety i naleśniki, więc chętnie wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 09.12.2022

    TAK 10 lat temu poleciałam w podróż służbową do Meksyku. Ktoś przekręcił adres spotkania, było ponad 100 km od lotniska. Nie miałam kontaktu z Polską, noclegu, pieniędzy. Ratunek przyniósł ochroniarz. Cały czas się mną opiekował. Te krokiety robię zawsze, by go uhonorować, utrzymywałam z nim kontakt jeszcze wiele lat do jego śmierci. Niestety nie udało nam się już spotkać. Był wybitnym kucharzem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    Tak. To będzie danie zdecydowanie robione w tym roku! Już nie mogę się doczekać, aż wezmę się za próbowanie przepisu a później chwaleniem się nim przed znajomymi :) super inspiracja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jurek

    Anna Jurek , 09.12.2020

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 31.03.2020

    Supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Michalik

    Jacek Michalik , 02.03.2020

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominique dominique

    dominique dominique , 25.12.2018

    przepis na ciasto kiepski, wychodzi dosc geste z tych proporcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lińska

    Natalia Lińska , 14.12.2018

    Bardzo często je robię. UWIELBIAM!!! Wołowinę można zastąpić polędwiczka wieprzową, bądź chuda karkówka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ernest Pon

    Ernest Pon , 01.02.2017

    Szybkie, łatwe, a przede wszystkim pyszne danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Dewerenda

    Kinga Dewerenda , 31.01.2017

    A jeśli zastąpić naleśniki tortillą? byłoby ok? średnio lubię naleśniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Nalepa

    Piotr Nalepa , 14.05.2016

    nie prawda, że się robi 30 minut. Raczej bym w sumie liczył jako 2 godziny roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Kuzinski

    Zbyszek Kuzinski , 22.04.2016

    Musi byc smaczne ale srodek nie na moj zoladek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • FLESZ odzież - bielizna

    FLESZ odzież - bielizna , 05.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Król

    Krzysztof Król , 29.11.2015

    Paulina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sikorska

    Monika Sikorska , 29.11.2015

    Ja dodam jeszcze do tego fasolkę czerwona i papryczkę chili meksykańskie danie na ostro powinno być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 29.11.2015

    Uwielbiam meksykanska kuchnie I napewno sprobuje tego przepisu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.11.2015

    Maciej, najlepiej smakować będzie z delikatnym czerwonym winem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Prostak

    Gabriela Prostak , 29.11.2015

    Anna w tej chwili do kuchni!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Stasiński

    Adrian Stasiński , 29.11.2015

    To czemu nie?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Miszczyk

    Przemek Miszczyk , 29.11.2015

    właśnie coś w ten deseń chodziło mi po głowie cały tydzień. Moja wersja była taka: filet z kurczaka, brokuł i ser :) mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Tomaszewski

    Maciej Tomaszewski , 29.11.2015

    jakie wino do tego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko , 26.10.2015

    Adam Marchacz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Tarka

    Ada Tarka , 26.10.2015

    Po prostu meksykańska rewelacja! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 26.10.2015

    może być dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 26.10.2015

    Lepsza by była czerwona fasola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq , 26.10.2015

    Kup składniki i zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Jabłońska

    Marcelina Jabłońska , 26.10.2015

    Cio,robisz na kolacje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq , 26.10.2015

    Marcelina Jabłońska

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krokiety rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie krokiety z wołowinąMeksykańskie krokiety z wołowiną

Poznajcie nowe oblicze krokietów. Niech nie kojarzą się wyłącznie z nieśmiertelnym dodatkiem do czerwonego barszczu i dania, które króluje na przyjęciach weselnych. Krokiety z wołowiny to pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i imprezowy poczęstunek. Meksykańska fiesta? Koniecznie z pełnym brzuchem!

Dla kogo? Zadowoleni będą wszyscy miłośnicy wielobarwnych posiłków. W krokietach, oprócz mięsa, pojawią się czerwona i żółta papryka oraz czarna fasola. Będzie ciekawie!

Na jaką okazję? Zauważyliście, że w ostatnim czasie Wasze posiłki wyglądają podobnie? Koniec z nudą! Krokiety okażą się strzałem w dziesiątkę, gdy zechcecie odświeżyć swój jadłospis.

Czy wiesz, że? Czarna fasola jest bardzo popularnym składnikiem potraw w Ameryce Środkowej oraz Południowej.

Dla urozmaicenia: Krokiety podawajcie z pomidorową salsą oraz zieloną pastą guacamole. Jeśli nie moglibyście znaleźć czarnej fasoli, możecie zastąpić ją czerwoną.