Meksykańskie krokiety z wołowiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
3118 osób zapisało

Składniki
350 gramów
1 pęczek
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
50 mililitrów
sos beszamel:
2 łyżki
2 łyżki
250 mililitrów
do panierowania:
2 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wołowiny wraz z włoszczyzną i kostką Knorr ugotuj rosół. Jak mięso będzie miękkie, odcedź rosół i zachowaj do innej potrawy. Mięso ostudź i następnie pokrój na drobne kawałki.

Krok 2
W tym czasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i jak się połączą wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. W razie potrzeby dopraw szczyptą soli.

Krok 3
Odcedź fasolę z puszki. Papryki pokrój w drobną kotkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone mięso wołowe, fasolę, przyprawę Adobo Knorr i smaż całość kilka minut aż składniki się połączą.

Krok 4
Kolendrę posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Teraz w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, beszamel, kolendrę i sok z limonki. Całość powinna być dość gęsta i kleista. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia i włóż do lodówki aż dobrze wystygnie i stężeje.

Krok 5
Przygotuj składniki do panierowania. Rozkłóć jajko, wysyp na talerze mąkę i bułkę tartą. W dłoniach formuj małe krokiety. Panieruj klasycznie w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety możesz smażyć od razu w oleju lub zamrozić i smażyć w dowolnym momencie.


Dobra rada:
W klasycznym meksykańskim stylu podawaj krokiety z sałatką z pomidorów i awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do wołowiny papryczkę chili. Takie krokiety mogą być świetną imprezową przekąską.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie krokiety z wołowiną
Poznajcie nowe oblicze krokietów. Niech nie kojarzą się wyłącznie z nieśmiertelnym dodatkiem do czerwonego barszczu i dania, które króluje na przyjęciach weselnych. Krokiety z wołowiny to pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i imprezowy poczęstunek. Meksykańska fiesta? Koniecznie z pełnym brzuchem!
Dla kogo? Zadowoleni będą wszyscy miłośnicy wielobarwnych posiłków. W krokietach, oprócz mięsa, pojawią się czerwona i żółta papryka oraz czarna fasola. Będzie ciekawie!
Na jaką okazję? Zauważyliście, że w ostatnim czasie Wasze posiłki wyglądają podobnie? Koniec z nudą! Krokiety okażą się strzałem w dziesiątkę, gdy zechcecie odświeżyć swój jadłospis.
Czy wiesz, że? Czarna fasola jest bardzo popularnym składnikiem potraw w Ameryce Środkowej oraz Południowej.
Dla urozmaicenia: Krokiety podawajcie z pomidorową salsą oraz zieloną pastą guacamole. Jeśli nie moglibyście znaleźć czarnej fasoli, możecie zastąpić ją czerwoną.