
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
0.2 szklanki
30 mililitrów
1 szczypta
0.2 łyżeczki
0.2 łyżeczki
1 łyżeczka
nadzienie:
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
50 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: jajka, mąkę, mleko, wodę, olej, sól oraz szczyptę kuminu i kolendry. Gdy ciasto otrzyma gładką, kleistą konsystencję, smaż naleśniki.

Krok 2
Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w niewielką kostkę. Kolendrę posiekaj. Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę, dodaj następnie cukinię oraz fasolę i kukurydzę puszki. Dodaj kolendrę i dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Wymieszaj całość.

Krok 3
Gotowy farsz zawiń w naleśniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.

Krok 4
Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie, w rondelku, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli oraz łyżkę pokrojonej kolendry. Zagotuj.

Krok 5
Gotowy sos wlej do naczynia z naleśnikami, posyp startym serem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie naleśniki z warzywami
Dziś przedstawiamy przepis na naleśniki po meksykańsku, bo kto powiedział, że naleśniki trzeba zjadać na słodko? Przecież można przyrządzić je także w wersji obiadowej! A najlepszą opcją jest oczywiście pogodzenie tych dwóch alternatyw. Proponujemy więc: na obiad naleśniki z warzywami i sosem, a na deser z truskawkami!
Dla kogo?
Wobec meksykańskich naleśników obojętnie nie przejdą fani wyrazistych smaków. Nie odmówią im osoby, które dodają sos tabasco, kukurydzę czy papryczki chili do niemal wszystkiego.
Na jaką okazję?
Przepis na naleśniki z warzywami to dobra propozycja na obiad, zwłaszcza kiedy mamy już dość kotletów, zup czy gotowych dań. Warto się nimi zainteresować, kiedy za oknem jest zimno, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego.
Czy wiesz, że?
Niewykluczone, że naleśniki jedzono już w starożytności. Ich odkrycie przypisują sobie Włosi, którzy twierdzą, że wynaleziono we Florencji w XVI w., gdzie trafiły za sprawą Katarzyny Medycejskiej.
Dla urozmaicenia:
Meksykańskie naleśniki z warzywami dla podkreślenia smaku można polewać ketchupem.