
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
2 szklanki
2 sztuki
225 gramów
1 łyżka
8 łyżek
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, a następnie wlej łyżkę roztopionego masła. Wymieszaj.
Krok 3
Do masy powoli wsypuj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
Krok 6
Po usmażeniu naleśniki posmaruj obficie powidłami i zwiń w ruloniki.
Krok 7
Wierzch każdego rulonika ozdób kleksem bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej