Krokiety z mięsem z rosołu – farsz: przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsa z rosołu

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
597 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

715 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

farsz:

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mąkę, jajka i masło. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli do smaku i odstaw na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż cebulę na maśle, dodaj mięso z rosołu i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 2

Krok 3

Mięso z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 3

Krok 4

Dopraw farsz do smaku odrobiną pieprzu i rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 4

Krok 5

Smaruj naleśniki farszem, po czym zwijaj w rulony.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 5

Krok 6

Następnie zrumień powstałe krokiety z obu stron, na stopionym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z gorącym rosołem, czystym barszczem lub czystą zupą pomidorową. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z pieczarkami. Gotowanie ZERO WASTE.

7

Opinie o przepisie

  • Jarosława

    Jarosława , 09.12.2022

    TAK. Przepis sprawdzony, prosty i niedrogi. Kuchnia "zero waste" staje się modna, a przecież nasze mamy i babcie stosowały ją intuicyjnie chcąc wykorzystać różne składniki. Tutaj mięso można wzbogacić jeszcze włoszczyzną z tegoż rosołu. Zmieloną oczywiście. Smacznie i praktycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Wlaź

    Aneta Wlaź , 09.12.2022

    Bardzo dobre polecam?! :) TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 31.03.2020

    "TAK" Ja zawsze dodaję do mielenia jeszcze marchewkę i pietruszkę z rosołu, a następnie po przepuszczeniu przez maszynkę podsmażam na patelni. Dzięki temu farsz ma nadal fajną konsystencję ponieważ część wody z warzyw odparuje, a do tego zostaje super smak ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 28.08.2019

    Bardzo dobre. Dziś były! do farszu dodałam jeszcze pieczarki bo miałam w lodówce. Na pewno jeszcze u nas będą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Stosik

    Brygida Stosik , 05.07.2019

    jeszcze nie wypróbowałam ale myślę że będą super- ja jeszcze obtaczalam w jajku i bułce tartej teraz będzie szybciej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 08.11.2017

    za mało ciasta naleśnikowego do ilości farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Woszczyk

    Marek Woszczyk , 24.12.2015

    ok super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsa z rosołuKrokiety z mięsa z rosołu

Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Podane z czerwonym barszczem, krokiety z mięsem z rosołu tworzą nierozerwalny duet, punkt obowiązkowy rodzinnych przyjęć, świątecznych spotkań, bankietów i wesel. Najpopularniejsze wypełnienie tych zasmażanych roladek z naleśników to farsz mięsny bazujący na ugotowanym w bulionie mięsie wołowym. Nie musisz jednak specjalnie gotować mięsa, by je zrobić – wykorzystaj to, które zostanie ci po gotowaniu niedzielnego rosołu.

Dla kogo?

Dla osób, które cenią sprytne kuchenne triki. Przygotowanie farszu do krokietów z mięsa z rosołu to sprawdzony patent na to, by podczas pracy w kuchni nie zmarnował się żaden produkt.

Na jaką okazję?

Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Twoi bliscy z ochotą zasiądą do stołu, gdy zobaczą, że na stołach pojawiło się coś innego niż klasyczne kotlety. Dzięki soczystemu farszowi na krokiety z mięsa z rosołu potrawa zrobi furorę również podczas domowych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Gotowanie z resztek pobudza kulinarną wyobraźnię. Krokiety z mięsa z rosołu są proste i pyszne, ale składnika tego użyjesz także do przyrządzenia nadzienia do pierogów, pulpetów lub mięsnej pasty do kanapek.

Dla urozmaicenia:

Do krokietów z mięsa z rosołu możesz przyrządzić także inne nadzienia, np. farsz z kiszoną kapustą i mielonym mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, mielonym mięsem i suszonymi grzybami, pieczarkami, żółtym serem i podsmażaną cebulą, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem lub najprostszą jego wersję z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na maśle cebuli i pieprzu. Mięso z rosołu na krokiety doskonale komponuje się z najróżniejszymi dodatkami!