Botwinka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

2.5 szklanki

1 szklanka

3 dekagramy

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki .Zalać osoloną wodą i gotować 25 minut. W tym samym czasie -umyć botwinkę. Usunąć uszkodzone liście i korzonki. Pokroić drobno. Zalać wodą . Dodać Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotować 20 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na skwarki ( będzie tego ze 3 łyżki ). Odcedzić ziemniaki i zostawić przykryte w garnku by nie ostygły. Do botwinki dodać zasmażkę, barszcz czerwony do smaku. Doprawić pieprzem i rozkruszoną mini kostką Czosnek.

Krok 2

Podawać dokładając na talerz po 2 ziemniaki ( ja daję w całości) okraszone skwarkami i posypane koprem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej