Krokiety mocno jarzynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety mocno jarzynowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1

2 sztuki

100

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj łyżkę mąki, żółtka, masło, marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę oraz żółtka. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i gałką muszkatołową. Wyrób jednolite ciasto.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na płynną pianę. Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Podoba mi się ten pomysł, dobra opcja, by przemycić w daniu więcej warzyw. Ziemniaki zamieniam na ugotowaną fasolę białą. Podczas formowania krokietów, do środka daję kawałek mozzarelli lub sera żółtego. Potem on tak przyjemnie się ciągnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Dla miłośników warzyw idealne rozwiązanie. Lubię eksperymentować w kuchni, często korzystam z przepisów, w których główną rolę grają warzywa. To jeden z nich. Zawsze robi wrażenie przy stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Białoruscy

    Anna Białoruscy , 29.09.2017

    Dużo bardziej przyprawione smakują lepiej. Danie w sumie Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety mocno jarzynoweKrokiety mocno jarzynowe

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.