Krokiety z jajkami i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z jajkami i grzybami

Autor: Agnieszka Borys

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

3 szklanki

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

300 gramów

20 gramów

6 sztuk

40 gramów

2 łyżki

2 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naleśniki / 10-12 placków(zależy od patelni): 1. Mleko, przesianą mąkę, jaja ubić. 2. Dodać olej i ciepłą wodę, szczyptę soli. Odstawić na 20 minut. 3. Smażyć naleśniki.

Krok 2

Sos koperkowy: 1. Wodę zagotować z kostkami, dodać masło. 2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. 3. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką. 4. Wlać do śmietany część zagotowanego wywaru, wymieszać, wlać do reszty wywaru i zagotować. 5. Wsypać posiekany koperek oraz doprawić do smaku.

Krok 3

Farsz : 1. Jaja ugotować. 2. Grzyby usmażyć wraz z cebulą. 3. Ser starkować. 4. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Grzyby, cebulę, jaja, ser, posiekaną pietruszkę (część zostawić do dekoracji) przepuścić przez maszynkę. Dodać śmietanę, majonez, przyprawy do smaku i wymieszać.

Krok 4

Na koniec: Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zwijać w rulon zamknięty. Namoczyć w cieście naleśnikowym, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron. Podawać z sosem koperkowym i udekorować pietruszką.

Agnieszka Borys

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej