
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
500 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.

Krok 2
Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.

Krok 3
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i smaż na patelni z olejem.

Krok 4
Dodaj do pieczarek szczyptę soli i smaż tak długo, aż wyparuje cała woda i pieczarki zrobią się mocno ciemne.

Krok 5
Pod koniec smażenia dodaj przyprawy i smaż, aż pieczarki zrobią się dość gęste.

Krok 6
Gotowy farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj klasyczne krokiety. Podawaj od razu lub podsmaż je dodatkowo saute lub z bułką tartą. Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Farsz możesz przygotować z dowolnych grzybów. Również z dodatkiem kapusty kiszonej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z kapustą i grzybami oraz mięsne cieszą się dużą popularnością. Jednak można je przygotować również z innymi dodatkami. Krokiety z pieczarkami to wersja, która jest silną konkurencją dla tradycyjnych zawijasów. Przygotuj nasz przepis na krokiety z pieczarkami i przekonaj się sam!
Dla kogo?
Przepis na krokiety z pieczarkami przypadnie do gustu wielu, nie tylko smakoszom krokietów. To danie cieszy się niesłabnącą popularnością, ale warto czasem wyjść poza schemat i spróbować farszu innego niż zwykle.
Na jaką okazję?
Krokiety z pieczarkami sprawdzą się tak naprawdę na każdą okazję – w tym przypadku wiele zależy od sposobu podania. Możesz je zaserwować na uroczystym rodzinnym przyjęciu w towarzystwie dodatków jako jedno z dań na ciepło. Przepis na krokiety z pieczarkami sprawdzi się jako punkt w codziennym menu, zwłaszcza jeśli masz ochotę na posiłek bezmięsny. Pieczarkowe zawijasy możesz zabrać do pracy lub na uczelnię – wystarczy je podgrzać i wyśmienity obiad gotowy!
Czy wiesz, że…?
Krokiety to inaczej naleśniki z farszem, obtoczone w jajku i bułce tartej. Często podaje się je z czerwonym barszczem. W tej wersji są obowiązkowym daniem na niemal każdym weselu.
Dla urozmaicenia
Farsz do krokietów możesz przygotować z dowolnych grzybów. Leśne czy boczniaki – do wyboru, do koloru! A co powiesz na krokiety w nieco innym wydaniu? Polecamy wypróbować nasz przepis na krokiety z mięsem i grzybami lub na meksykańskie krokiety z wołowiną. Ciekawą propozycją są również krokiety z mięsa z rosołu – są bardzo smaczne i nic się nie zmarnuje!