Ziołowe naleśniki z szynką pieczarkami i mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

heart
1276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

792 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w ósemki, pomidorki na ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż szalotkę, szynkę oraz pieczarki. Dodaj mieszankę Knorr i smaż chwilę razem. Wystudź.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Po wystudzeniu dodaj do farszu pokrojone pomidory oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Naleśniki posmaruj ziołowym serkiem, na każdy z nich nałóż porcję przygotowanego farszu. Zwijaj jak tradycyjne krokiety, podwijając najpierw boki do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne posmaruj lekko tłuszczem. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu, posyp po wierzchu pozostałym serem i wstaw do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 6-8 minut. Podawaj na ciepło.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli – po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.

3

Opinie o przepisie

  • Milenka

    Milenka , 26.05.2023

    Bardzo dobre zrobiłam na dzień mamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zając

    Anna Zając , 17.10.2019

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szymala

    Wioleta Szymala , 09.09.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarelląZiołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

Dania mączne mają to do siebie, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz składników, które zawsze masz pod ręką, a sam proces ich przyrządzania to bułka z masłem. Znasz już naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami?

Dla kogo?

Dla fanów wytrawnych smaków! Naleśniki w wersji na słono smakują pysznie.

Na jaką okazję?

Ziołowe naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami to idealna propozycja dla osób, które ciągle są w biegu. Jeśli właśnie wróciłeś do domu, a za godzinę czekają cię kolejne spotkania i obowiązki, złap naleśnika i ruszaj w drogę!

Czy wiesz, że?

Ponoć pierwsze naleśniki powstały w Imperium Rzymskim. Niektórzy zaś twierdzą, że ich recepturę zawdzięczamy Katarzynie Medycejskiej, inni – że wywodzą się z Florencji. Jedno jest pewne – popularność zyskały w najodleglejszych zakątkach świata.

Dla urozmaicenia:

Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli. Po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.