Kurczak po prowansalsku – pierś w ziołach | Przepisy.pl pixel

Kurczak po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
981 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

879 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj przyprawą do kurczak po prowansalsku Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy.

Krok 3

Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min.

Krok 4

Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe.

3

Opinie o przepisie

  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 27.10.2019

    bardzo dziękuję za ten przepis, który jest łatwy do wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa , 07.03.2018

    bardzo dobre. zamiast czarnych oliwek dałam zielone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koluch

    Sławomir Koluch , 06.03.2018

    Taki czas pieczenia kurczaka jest zdecydowanie za krótki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po prowansalskuKurczak po prowansalsku

Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowansją i jej stylem? Kulinarne inspiracje z tego francuskiego regionu! Wypróbujcie przepis na kurczaka po prowansalsku, zamknijcie oczy i przenieście się w to cudowne miejsce!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią przenosić smaki i zapachy z miejsc, które odwiedzili (lub chcieliby odwiedzić!) do swojego domu.

Na jaką okazję?

Świetną okazją do zaserwowania prowansalskiego kurczaka jest niedzielny, rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Kompozycja ziół prowansalskich to mieszanka składająca się z następujących ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii lekarskiej, oregano, majeranku, mięty pieprzowej oraz cząbru. W niektórych krajach do tego zestawu dodawana jest także lawenda!

Dla urozmaicenia:

Z kurczakiem po prowansalsku zapiec możesz dowolne warzywa – te, które lubisz, i te, które akurat masz pod ręką. Sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy!