Golonka pieczona – chrupiąca: przepis | Przepisy.pl pixel

Tradycyjna golonka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 1

Krok 2

Dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 2

Krok 3

Dodaj również przyprawy oraz kostki Knorr. Golonki gotuj powoli aż będą miękkie przez ok. 1,5h.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wyjmij golonki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjna golonka pieczona Tradycyjna golonka pieczona

Tradycyjna golonka pieczona stanowi propozycję idealną dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu. To pomysł na podanie wieprzowiny w innej wersji niż nieco już spowszedniałe kotlety schabowe czy karkówka. Przygotuj golonkę pieczoną według naszego przepisu, by przekonać się, że z tym daniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Smacznego!

Dla kogo? Aromatyczna golonka pieczona to smakołyk dla wszystkich wielbicieli soczystych mięs. Wpadnie w oko także kucharzom, którzy cenią sobie sprytne triki kulinarne. Wywaru, który powstał z gotowania włoszczyzny i golonki, nie wylewaj. Wykorzystasz go do podlewania pieczonej w piekarniku wieprzowiny. Pamiętaj, by sprawdzać co jakiś czas czy skórka pieczonej golonki jest już zarumieniona i chrupiąca.

Na jaką okazję? Gotowana w bulionie i włoszczyźnie golonka pieczona, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad lub spotkanie ze znajomymi. Takie dania zazwyczaj jadacie w restauracjach? Tradycyjna golonka przyrządzona samodzielnie smakować będzie o niebo lepiej!

Czy wiesz, że? Przy zakupie wieprzowiny na pieczoną golonkę zwróć uwagę na jej wygląd – z zewnątrz powinna być pokryta warstwą tłuszczu, a skóra cechować się kolorem jasnoróżowym. Przed gotowaniem golonkę należy dokładnie umyć – aby była bardziej wyrazista, przed pieczeniem natrzyj ją czosnkiem. Do przepisu na golonkę pieczoną pasują również rozmaryn i tymianek.

Dla urozmaicenia: Tradycyjna golonka pieczona najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem lub kromką wiejskiego chleba. Inną propozycją dodatku do tej potrawy może być na przykład purée ziemniaczane, najlepiej zaserwowane z zasmażaną kapustą lub burakami. Masz ochotę na golonkę pieczoną? Przepis zapisz i ruszaj do kuchni!