Fricassee z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fricassee z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
759 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

225 gramów

1 sztuka

6 sztuk

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Fricassee z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę pokrój w plasterki, selera w kostkę. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w cząstki. Cebulki obierz i pokrój w kostkę.

Fricassee z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Cebulki i czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć oprószonego w mące kurczaka i smaż przez 10 minut, aż mięso się zrumieni.

Fricassee z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Stopniowo wlewaj rosół i mieszaj.

Fricassee z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Dodaj marchewkę i seler oraz groszek. Doprowadź do wrzenia i duś przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Przykryj i duś jeszcze przez 10 minut.

Fricassee z kurczaka - Krok 5

Krok 6

Kilka łyżek gorącego wywaru wymieszaj z jogurtem i całość wlej do dania. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj posiekaną pietruszkę i podgotuj jeszcze przez kilka minut.

Fricassee z kurczaka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fricassee z kurczakaFricassee z kurczaka

Co dziś na obiad? Połącz wartościowe składniki i stwórz z nich danie, które posmakuje każdemu. Fricassee z kurczaka jest pełne warzyw, które wraz z soczystym filetem z kurczaka tworzą pełnowartościowy posiłek. To potrawa dla całej rodziny, która trafi w każdy gust. 

Dla kogo?

Jeśli ważna jest dla Ciebie wartość odżywcza przygotowywanych posiłków, fricassee z kurczaka to przepis, który Cię nie zawiedzie. Zawiera pełne witamin warzywa, które w połączeniu z kurczakiem smakują wspaniale!

Na jaką okazję?

Zarówno na codzienny, jak i na niedzielny obiad. Fricassee z kurczaka to potrawa bardzo uniwersalna. Zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Fricassee skomponowane jest zazwyczaj z kawałków duszonego mięsa kurczaka lub cielęciny. Podawane jest w towarzystwie białego sosu. 

Dla urozmaicenia

Zamiast jogurtu naturalnego, do przygotowania sosu możesz użyć śmietany 18%. Też będzie pysznie!