Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
średnie
1870 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
300 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
300 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Krok 2
Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.
Krok 4
Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.
Krok 5
Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.
Krok 6
Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 7
Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 8
Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.
Krok 9
Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Krok 10
Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.