Sandacz w sosie grzybowym (borowikowym): przepis - Przepisy.pl pixel

Sandacz w prawdziwkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

787 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 3

Krok 4

Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 13.11.2021

    a ile i jakiej śmietany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Alicja

    Alicja , 13.12.2020

    Tak. Uwielbiam ryby i uwielbiam grzyby, dlatego też połączenie tych smaków uważam za idealne. Staram się jak najczęściej serwować swoim najbliższym zdrowe dania, a potrawy rybne są moim numerem jeden. Jestem zwolenniczką używania świeżych produktów podczas gotowania jeśli jest taka możliwość. Dlatego w sezonie preferuję świeże grzyby od znanych i sprawdzonych dostawców. Do sosu dodaję również kilka ząbków świeżego czosnku zamiast mini kostki. Kroję je w paski i smażę razem z cebulą. Kocham ten unoszący się w kuchni zapach podczas jego smażenia. Jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę zmielonego siemienia lnianego. Coś pysznego. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kapitańczuk

    Rafał Kapitańczuk , 17.01.2020

    poezja smaku polecam dodać odrobinę świeżego kopru oraz łyżeczkę cukru do sosu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w prawdziwkach                  Sandacz w prawdziwkach

Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.