Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozłóż na kawałku pergaminu i przykryj drugim kawałkiem. Delikatnie rozbijaj tłuczkiem (dzięki papierowi tłuczek nie zniszczy struktury mięsa), aż powstanie płat o grubości 1/2 cm. Zagotuj wodę, lekko ją posól, włóż szpinak i blanszuj 3-4 minuty bez pokrywki. Potem zahartuj pod zimną wodą, odciśnij, posiekaj i przypraw solą i pieprzem. Płat mięsa posól i popieprz, obłóż najpierw szynką, a potem szpinakiem. Posyp parmezanem i ściśle zroluj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu ustaw temperaturę na 220 stopni). Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z masłem. Mięso posól i popieprz z wierzchu, włóż na gorący tłuszcz (łączenie rolady powinno się znaleźć na dole). Smaż z każdej strony na rumiano, poruszając od czasu do czasu patelnią, aby mięso nie przywierało. Roladę przełóż na blachę, piecz 20-30 minut, skrapiając co 5 minut wyciekającym tłuszczem i tworzącym się sosem. W tym czasie zagotuj 1/2 l wody, włóż kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso wyjmij i odłóż, a na blachę wlej szklankę rosołu i drewnianą szpatułką zeskrob „smak” z jej dna. Powstały sos wlej na patelnię i gotuj bez pokrywki, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec połącz z musztardą i od razu zdejmij z ognia (bo musztarda się zwarzy). Przypraw do smaku pieprzem. Roladę pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej