Kaszubski tort z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszubski tort z fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
426 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

5 sztuk

25 dekagramów

5 dekagramów

20 dekagramów

lukier:

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Utrzyj białko z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku lub koncentrat z buraków).

Kaszubski tort z fasoli - Krok 6

Krok 7

Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk , 07.02.2017

    piękny. Ale. TYLKO BIGOS POLSKA KAPUSTA CZAJNAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej