Pierogi z brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
166 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Ochłodzone ciasto rozwałkuj.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 centymetrów, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Martyna X

    Martyna X , 03.02.2016

    mniam! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewqa Ewa

    Ewqa Ewa , 16.04.2015

    Wychodza cudowne ! :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej