Ciasto tatarskie – placek: przepis z wódką | Przepisy.pl pixel

Placek tatarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
345 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

25 dekagramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść na małym ogniu.

Placek tatarski - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesiane razem cukier i kakao, utrzyj na krem lub zmiksuj. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając przez 2 - 3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.

Placek tatarski - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wódkę, wodę i trzy jajka, dobrze wymieszaj.

Placek tatarski - Krok 3

Krok 4

Po 15 min pieczenia w 180 stopniach sprawdź czy placek jest gotowy. Jeśli nie – przedłuż pieczenie o kilka minut.

Placek tatarski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek tatarskiPlacek tatarski

Ciasto tatarskie zachwyci wszystkich miłośników dużej porcji kakao w domowych wypiekach. Jego wyrazisty aromat podczas pieczenia wypełni cały dom, sprawiając, że naprawdę trudno będzie doczekać się degustacji. O niezrównanych walorach smakowych placka tatarskiego decydują także inne dodatki, w tym odrobina wódki oraz aromaty rumowe. Podejrzewamy, że takiego specjału wiele osób jeszcze nie próbowało. Czas nadrobić te cukiernicze zaległości wraz z plackiem tatarskim. Przepis na pewno cię nie rozczaruje.

Dla kogo?

Lubisz łakocie, ale jednocześnie nie przepadasz za dużą ilością różnorodnych mas i bitej śmietany? Tatarskie ciasto szybko poszybuje na szczyt listy twoich ulubionych deserów. Nieco wilgotny, ale za to bardzo aromatyczny wypiek rozpieści twoje podniebienie.

Na jaką okazję?

Szykujesz dużą imprezę i oprócz wytrawnych przekąsek chcesz podać coś na słodko? Poszukiwania inspiracji możesz uznać za zakończone. Placek tatarski od razu przykuje uwagę wszystkich gości. Uwzględnij go również w daniach świątecznych. Będzie pasować do tradycyjnych ciasteczek i pierników.

Czy wiesz, że?

W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że tradycyjne ciasto tatarskie niejednemu smakoszowi może kojarzyć się z propozycją wytrawną. Pierekaczewnik, bo o nim mowa, to tradycyjny wypiek polskich Tatarów. Dziś placek tatarski przyrządzany jest głównie na Podlasiu. Składa się z cienkich warstw ciasta, a w jego wnętrzu nie brakuje nadzienia mięsnego.

Dla urozmaicenia:

Powróćmy jednak do naszej propozycji na słodko. Ciasto tatarskie po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.