Grzyby duszone w śmietanie - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Grzyby duszone w śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

973 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

5 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby, dokładnie opłucz i osącz.

Krok 2

Pokrój duże grzyby w paski, natomiast małe pozostaw w całości.

Krok 3

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Dodaj rozgnieciony czosnek, grzyby, sól oraz pieprz.

Krok 5

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w szklance wrzącej wody, następnie zalej nim grzyby i duś około 30 minut.

Krok 6

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

5

Opinie o przepisie

  • irek

    irek , 21.07.2023

    PYchota w ustach szybkie danie super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • irek

    irek , 21.07.2023

    Prosty ale smaczny sposób na szybkie danie takich przepisów jak najwięcej super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 10.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zielonka

    Agnieszka Zielonka , 21.04.2019

    super dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 14.12.2018

    Dobry przepis.Zrobie cos w tym stylu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby duszone w śmietanieGrzyby duszone w śmietanie

Zdobywanie składników do tego dania może być naprawdę interesującą przygodą, w którą zaangażujesz rodzinę lub przyjaciół. Grzyby możesz kupić w sklepie lub równie dobrze wybrać się na wycieczkę do okolicznego lasu i samodzielnie poszukać prawdziwków czy podgrzybków. Oby grzybobranie było udane i owocne! Podczas spaceru na świeżym powietrzu z pewnością zgłodniejesz, więc grzyby duszone w śmietanie będą idealną przekąską.

Dla kogo? Przepadasz za grzybami w każdym wydaniu – od sosu pieczarkowego, aż po wegetariański kotlet z boczniaka? Grzyby smażone z cebulą i śmietaną też przypadną ci do gustu!

Na jaką okazję? Grzyby w śmietanie podawaj jako aromatyczny dodatek do mięs lub przystawkę przed daniem głównym. Leśne grzyby ze śmietaną prezentują się na stołach bardzo elegancko, więc nie miej oporów przed uwzględnieniem ich w świątecznym jadłospisie.

Czy wiesz, że? Grzyby w śmietanie – przepis ten rządzi się swoimi prawami, których trzeba przestrzegać. Pamiętaj, by grzyby dokładnie umyć i obrać. Następnie należy je pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Warto je wtedy lekko posolić, bo dzięki temu puszczą resztę wody. W procesie podgrzewania grzybów ze śmietaną ubędzie ich mniej więcej o połowę – bowiem bardzo kurczą się podczas smażenia lub duszenia.

Dla urozmaicenia: Gdy już odpowiednio przygotujesz główny składnik przepisu na grzyby duszone w śmietanie, dodaj do nich resztę składników, a na sam koniec zalej wszystko śmietaną i duś przez kilka minut. Podgrzybki duszone w śmietanie smakują pierwszorzędnie, ale w recepturze możesz użyć także prawdziwków, maślaków i kurek.