
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżeczka
2 szklanki
250 gramów
1 sztuka
125 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
250 gramów
1 opakowanie
250 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.
Krok 2
Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.
Krok 6
Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.
Krok 7
Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej