Wielkanocny schab pachnący majerankiem
łatwe
1499 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
1 opakowanie
200 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki marynaty. W miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Krok 2
Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 3
Mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 °C przez 40 minut.

Krok 4
Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.

Krok 5
Sos borowikowy Knorr połącz ze śmietanką.

Krok 6
Wlej sos do płynu w rondlu, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, intensywnie pachnący grzybami. Przepis wykorzystasz nie tylko w okresie świątecznym, będzie również odpowiedni np. na uroczystą kolację. Podstawę potrawy stanowi dobry schab – powinien mieć jędrną, jednolitą strukturę i różowoczerwoną barwę. Mięso przed przyrządzaniem umyj i osusz za pomocą papierowych ręczników. Opcjonalnie do marynaty dodaj też zioła prowansalskie. Przed pieczeniem schab podsmaż na patelni, z każdej strony. Do obracania użyj łopatki lub szczypców, by nie nakłuć mięsa, i by nie straciło ono swej soczystości. Wielkanocny schab pachnący majerankiem podawaj pokrojony w plastry, polany obficie sosem. Sprawdzi się np. grzybowy, śmietanowy albo chrzanowy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, surówką z czerwonej kapusty, zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Do dekoracji wykorzystaj natkę pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku mięsa.