
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Knorr zagotuj z wodą i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Gdy sos przestygnie, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Oczyść schab i nasmaruj go dokładnie wystudzonym sosem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 4
Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz mięso w 160 °C przez godzinę. Podawaj na zimno pokrojone w cienkie plastry.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny schab pieczony
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny schab pieczony. Jeśli chcesz, by danie udało się jak najlepiej, wybieraj mięso w mniejszych kawałkach, jędrne, o jednolitej strukturze i różowoczerwonej barwie. Przed przygotowywaniem umyj schab i osusz go papierowymi ręcznikami. Żeby mięso nabrało smaku, przygotuj do niego marynatę na bazie sosu pieczeniowego oraz czosnku i majeranku. Jeśli lubisz mocno ziołowe marynaty, dodaj do niej także nieco tymianku i rozmarynu. Równomiernie rozprowadź ją po mięsie i odstaw do lodówki, by schab wchłonął cały aromat. Wielkanocy schab pieczony pokrój w cienkie plastry i serwuj z sosem grzybowym, kaszą gryczaną, ziemniakami opiekanymi albo kopytkami. Będzie pasowała także czerwona kapusta lub podsmażane buraki. Upieczony schab to również świetna zimna przekąska oraz dodatek do chleba, który z powodzeniem zastąpi wędlinę – podaj go z ogórkiem kiszonym i chrzanem. Wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo soczyste mięso.