Pieczony schab z dynią i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z dynią i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Długim cienkim nożem zrób w mięsie otwór na wylot. Posyp równomiernie przyprawą Knorr oraz majerankiem i natrzyj dłonią.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Dynię obierz ze skóry, wydrąż środek a miąższ pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebulę również pokrój w kostkę. Dynię przesmaż razem z cebulą w garnku na rozgrzanym oleju, wlej bulion i duś do miękkości pod przykryciem.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną dynią nafaszeruj mięso i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 minut.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczony schab możesz podać jako danie gorące lub po wystudzeniu jako wędlinę.

37

Opinie o przepisie

  • Marta Sienkiewicz

    Marta Sienkiewicz , 05.10.2015

    A śliczne i mądre świnki co na to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Sadkowska

    Hanna Sadkowska , 05.10.2015

    Cóż Maju po dyni jeśli nie jesz schabu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majcher

    Wanda Majcher , 05.10.2015

    Warto eksperymentować pozdrawiam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 05.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Tkaczyk

    Józef Tkaczyk , 05.10.2015

    Przepraszam ale ja nie mam tak malutkiej dyni - to co mam zrobić dynie z schabem upieczonym ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara , 05.10.2015

    Super pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kosmaciński

    Janusz Kosmaciński , 04.10.2015

    śliwka i dynie daje wilgotność schabu i poprawia smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Knaś

    Wojciech Knaś , 04.10.2015

    Oj było, było. Nie pierdaście farmazonów. Niemal taki sam przepis znalazłem "Wieściach" sprzed... osiemnastu lat... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek , 04.10.2015

    Smakowite. Pozdrawiam serdecznie milej nocki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Z Bagna

    Józek Z Bagna , 04.10.2015

    Ale ludzie potrafią spieprzyc dobre jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Strojna

    Krystyna Strojna , 04.10.2015

    bardzo dobre danie najlepszy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Guzewicz

    Aneta Guzewicz , 04.10.2015

    Jadłam schab ze śliwką rewelacyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Guzewicz

    Aneta Guzewicz , 04.10.2015

    trafione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Ostrowska

    Bozena Ostrowska , 04.10.2015

    wolę żurawinę jest pyszna ale droga

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Piotrowska

    Lucyna Piotrowska , 04.10.2015

    pyszny jest też z żurawinką a jeszcze lepsze są polędwiczki z żurawinką mniam mniam ;-) ten przepis napewno przetestuję wygląda smacznie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 04.10.2015

    Schab tak z przyjemnością, - dynia to nie dla mnie.Może króliki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Konopa

    Paweł Konopa , 04.10.2015

    Mam na to ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Flis

    Krystyna Flis , 04.10.2015

    Nie jem mięsa więc zostaje mi dynia i majeranek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Szwalec

    Małgorzata Szwalec , 04.10.2015

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Platokos Łucka

    Arleta Platokos Łucka , 04.10.2015

    Chyba w każdym bloku w niedzielę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Platokos Łucka

    Arleta Platokos Łucka , 04.10.2015

    Jadłam, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pazik

    Elżbieta Pazik , 04.10.2015

    Myślę, że to ciekawe i dobre połączenie.życzę smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz , 04.10.2015

    A, po cholerę zmieniać świetną śliwkę mdłą dynią.Przecież to z góry bez sensu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wals Łoina

    Wals Łoina , 04.10.2015

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208222432661695&set=a.1807716395870.2104158.1328735210&type=3&theater

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Iwan

    Irena Iwan , 04.10.2015

    Ja robilam na obiad pierozki oczywiscie z grzybami :-))pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Flis

    Barbara Flis , 04.10.2015

    Moi bliscy nie dadzą się na to nabrać....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Borzęcki

    Maciej Borzęcki , 04.10.2015

    Smaczne, ale na dzień dzisiejszy jeszcze mam medyczny zakaz dla degustowania się takim jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Romiński

    Mieczysław Romiński , 04.10.2015

    Bez chemii się nie da. Wszędzie Knor.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy , 04.10.2015

    .....zachęcająco wygląda....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Bergandy

    Ryszarda Bergandy , 04.10.2015

    Czemu nie może być dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z dynią i majerankiemPieczony schab z dynią i majerankiem

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Długim cienkim nożem zrób w mięsie otwór na wylot. Posyp równomiernie przyprawą Knorr oraz majerankiem i natrzyj dłonią.