Schab ze śliwką – przepis: pieczony | Przepisy.pl pixel

Tradycyjny schab ze śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
428 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść i natrzyj majerankiem.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Za pomocą długiego i cienkiego noża wytnij otwór po środku i przez całą długość mięsa.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 2

Krok 3

W otwór włóż ciasno śliwki.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 3

Krok 4

Przyprawy z opakowania Przyprawy do karkówki Knorr zmieszaj z olejem i natrzyj dokładnie mięso.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 4

Krok 5

Schab umieść w woreczku dołączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr i piecz według wskazówek na opakowaniu. Podawaj z ziemniakami lub z kaszą.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Moroń-Niedbała

    Urszula Moroń-Niedbała , 18.03.2016

    Przepis przysyłąjcie jedzenie chude

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny schab ze śliwkąTradycyjny schab ze śliwką

Schab ze śliwką to danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. To zasługa aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku, którym należy natrzeć mięso. Śliwka nadaje daniu wędzonego smaku. Jest soczysta i stanowi miły dodatek do mięsa. Proces przygotowywania dania nie jest skomplikowany. Wprawy wymaga jedynie odpowiednie nacięcie mięsa, aby włożyć w nie śliwki. Reszta robi się już sama w piekarniku. Schab ze śliwką można podawać jako danie główne, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki, np. z marchwi czy buraczków. Równie dobrze sprawdzi się też na zimno, serwowany na kromce chleba. Wedle uznania śliwki można zastąpić również suszonymi morelami, a całość polać sosem miodowym lub pieczeniowym. Schab to mięso, które w towarzystwie owoców, smakować będzie niezwykle wyraziście.