
Składniki
2 łyżki
400 gramów
400 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 puszka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą Knorr, posmaruj majonezem i odstaw do lodówki na 30 min.

Krok 2
W tym czasie obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory z puszki odcedź na sicie i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno połowę warzyw, pomidory, plastry schabu i przykryj drugą częścią warzyw.

Krok 4
Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 min.


Dobra rada:
Podawaj z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po cygańsku
Jeżeli w Twoim menu schab występuje wyłącznie pod postacią kotletów w panierce, to nadeszła pora na zmianę przyzwyczajeń i urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu. Zobacz na naszą recepturę, która zaskoczy Cię licznymi walorami. Oto schab po cygańsku oprószony aromatycznymi przyprawami i serem. Ta potrawa zyskała już grono miłośników. Dołączysz?
Dla kogo?
Każdy miłośnik mięs powinien przekonać się, jak doskonale smakuje schab po cygańsku z ogórkiem. Soczysty, smaczny, aromatyczny – już teraz poznaj jego walory! Na dodatek schab przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W recepturze znajdziesz m.in. ogórki kiszone, marchewkę, cebulę oraz pomidory.
Na jaką okazję?
Niech przepis na schab po cygańsku urozmaici większą uroczystość w gronie wymagających smakoszy. Z tym daniem zaprezentujesz się jako doskonały kucharz! A może nie masz pomysłu na codzienny obiad dla domowników? Schab po cygańsku z piekarnika będzie najlepszym wyborem!
Czy wiesz, że?
Przed pieczeniem oprósz schab przyprawą i posmaruj go majonezem, aby był bardziej soczysty. Przechowuj mięso w lodówce przez pół godziny. W wolnym czasie możesz pokroić warzywa i inne składniki. Do dzieła!
Dla urozmaicenia:
Soczysty schab po cygańsku serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się gotowane ziemniaki lub bataty. Jeżeli jednak masz inną wizję podania schabu, to działaj zgodnie ze swoją wyobraźnią. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw komentarz, w którym opiszesz, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twoją opinię!