Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Kiedy boczek będzie chrupiący wsypujemy ryż i oprószamy go przyprawami. Przesmażamy chwilę.

Krok 2

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, wlewamy do ryżu i cały czas mieszając podsmażamy aż jajko się zetnie. .

Krok 3

Posypujemy natka pietruszki i podajemy z pomidorem pokrojonym w kawałki

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej