Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
łatwe
6519 osób zapisało

Składniki
250 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.

Krok 2
Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann's Babuni. Dopraw do smaku.

Krok 4
Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem, w której składzie znajdziesz również jajka, ziemniaki, kwaszone ogórki oraz pachnący koperek. Ślinka cieknie na samą myśl!
Dla kogo?
Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że szykowne potrawy wcale nie muszą być pracochłonne. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem łączy łatwość przygotowania z wyśmienitym smakiem.
Na jaką okazję?
Sałatka śledziowa to propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby przygotować sałatkę ze śledziem i jajkiem, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Dzięki temu śledzie z jajkiem i majonezem będą wspaniale prezentować się na odświętnie przybranym stole.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem i cebulą potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników na sałatkę śledziową wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę śledziową z majonezem rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie sałatki śledziowej z jajkiem wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki.